Motie RAIZ
Statenleden Raymond Kamperveen en Misha Raymond, beiden van Fractie Raiz, hebben een motie ingediend afgelopen dinsdag 14 december 2021, tijdens een Openbare Vergadering van het Arubaanse Parlement. De motie raakt thema’s als transparantie, milieu en integriteit; principes die Raiz vanaf het begin van haar campagne heeft benadrukt.
Helaas hebben sommige leden van het Parlement van Aruba gekozen om de motie niet te ondersteunen. In plaats van hun ego’s opzij te zetten ten behoeve van structurele veranderingen in ons systeem en duurzame ontwikkeling, hebben ze gekozen voor traditionele politieke spelletjes. Desalniettemin was de motie aangenomen in de Staten en het is belangrijk om om te uitleg geven van de implicaties en voordelen ten behoeve van Arubaanse burgers.
De motie roept een verandering aan in de relatie tussen de overheid en staatsbedrijven en verzekert dat het Parlement nooit meer genegeerd wordt in overeenkomsten die de toekomst van Aruba zullen beïnvloeden. Tevens vraagt de motie Raiz voor een evaluatie van de effecten die het project van Eagle LNG op het milieu zal hebben. Op dezelfde wijze legt de motie de eerste steen neer als onderdeel van de missie van Raiz, voor de verbetering van “good corporate governance” in de overheid, en het vergroten van het niveau van transparantie.
De motie in meer details als volgt:
1) Op een juridisch verantwoorde wijze inzage te verlenen aan de Staten in het contract en de overige onderliggende stukken betreffende het voorbereidend traject, onderhandelingstraject en de totstandkoming van de betreffende overeenkomst(en), voorzover nog niet verstrekt in de Staten;
Uitleg: De eerste deel van de motie vraagt voor meer transparantie en voorkomt dat Ministers toekomstige contracten kunnen tekenen zonder dat deze aan de Staten zijn voorgesteld. De Staten kan de Ministers ondervragen en heeft het recht tot informatie, houdende aan geheimplicht (NDA’s) en statuten van staatsbedrijven.
2) Een “environmental and social impact assessment” betreffende het LNG-project te doen uitvoeren en de Staten hierover te informeren;
Uitleg: Raiz vindt het nodig dat een “environmental and social impact assessment” uitgevoerd wordt. Deze evaluatie zal nader toelichten welke gevolgen het project van LNG zal hebben voor onze burgers en het milieu, bijvoorbeeld door het kappen van bomen om de nieuwe infrastructuur te installeren. Het is belangrijk om op te merken dat projecten in het verleden zijn stopgezet, door het gebrek aan naleving van door vergelijkbare, DNM uitgevoerde, onderzoeken.
3) Onafhankelijk deskundig advies in te winnen over de mogelijkheden en haalbaarheid van een versnelde introductie van hydrogen in Aruba, mede in relatie tot de gesloten overeenkomst(en) gerelateerd aan LNG, en de mogelijke uitvoering van een pilot project met hydrogen gedurende de komende 3 jaren;
Uitleg: LNG is een “transition fuel.” Het heeft een overgangsfunctie en dient Aruba een stap dichterbij hernieuwbare energie te brengen. Raiz wil dat onafhankelijke experts advies geven over Aruba’s toekomst in Green Hydrogen als een bron van hernieuwbare energie. Als Aruba een positief advies ontvangt van de experts zal Raiz erop aandringen dat een pilootproject begint in de komende drie jaren.
4) In het kader van het nog te publiceren corporate governance beleid van de regering juridisch advies in te winnen over de voor- en nadelen van de huidige corporate governance structuur van overheids-N.V.‘s in relatie tot de controlerende taak van de Staten van Aruba en de democratische controle op de uitoefening van het aandeelhouderschap door de regering, en dit advies te betrekken bij het corporate governance beleid van de regering en de nog in te voeren corporate governance code;
Uitleg: Dit onderdeel van de motie legt nadruk op “good corporate governance.” Raiz wil veranderingen brengen in de manier dat de Staten toezicht houdt op de regering en haar relatie met staatsbedrijven. Momenteel is er veel debat over onderwerpen die telkens weer naar voren worden gebracht zonder dat er enige oplossing wordt gevonden, o.a. tot in hoeverre het Parlement toezicht zou moeten hebben op de regering en de relatie tussen de overheid en staatsbedrijven. De motie zal de eerste stap worden voor toekomstige wetten die ingevoerd zullen worden door de Minister van Integriteit.
5) Bij het hierboven bedoelde juridisch advies de voor- en nadelen van het vereisen van goedkeuring van de aandeelhouder en/of de Staten voor het nemen van ingrijpende strategische beslissingen en het aangaan van ingrijpende, langdurige verplichtingen te betrekken
Uitleg: Dit onderdeel roept verandering aan in de relatie tussen de overheid en staatsbedrijven. Hoe het nu in elkaar zit, heeft het Parlement niet genoeg inzage in staatsbedrijven om politieke betrokkenheid te vermijden. Raiz is van mening dat hoewel het Parlement geen toegang heeft tot alle vertrouwelijke informatie, het wel nodig is dat het Parlement op de hoogte blijft van belangrijke beslissingen om te controleren of alles op de correcte wijze verloopt. De verantwoordelijke Ministers hebben dan een plicht om ten minste de kern van het contract door te geven zodat de leden van het Parlement aan hun taak kunnen voldoen als toezichthouders van de Ministers.
Eenmaal geïmplementeerd kan de motie structurele verandering brengen binnen de overheid voor wat betreft transparantie en de relatie met staatsbedrijven.